Gezonde hoeven

Blote hoeven
Op het Paddock Paradise lopen alle paarden zonder ijzers. Dat is voor sommige paarden misschien even wennen en wat pijnlijk. Op het erf liggen daarom rubber matten om het voor nieuwe paarden wat makkelijker te maken. Hoefschoenen kunnen ook tijdelijk uitkomst bieden, mn tijdens buitenritten. Op den duur wanneer de paarden ‘eelt’ gekweekt hebben is het een stuk gezonder. De hoeven zullen natuurlijke slijtage gaan vertonen doordat ze op verschillende ondergronden lopen. De hoeven krijgen een natuurlijkere stand en vorm en zullen sterker en gezonder worden. Het hoefmechanisme kan (weer) optimaal gaan functioneren zodat de doorbloeding van de hoeven en de benen beter wordt, waardoor de kans op (pees)blessures afneemt.
Verder is het natuurlijk veiliger met andere paarden in een groep. Bij stoei- of vechtpartijen zal een blote hoef een stuk minder schade aanrichten dan een hoef met ijzer. Tot slot blijven de paden langer begaanbaar.

Natuurlijk bekappen
Wanneer de paarden voldoende bewegen en gebruik maken van alle verschillende ondergronden dan vindt er meestal voldoende slijtage plaats. Het onderhoud kan dan beperkt worden tot het af en toe afvijlen van te lange hoefwanden en het wegsnijden van te lange steunsels.
Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met het natuurlijk bekappen. Na het volgen van een cursus heb ik met veel plezier mijn eigen paarden bekapt. Nu laat ik het over aan een natuurlijk bekapper. Elke zes weken komt een smid langs om de paarden te doen die het nodig hebben. Hierdoor blijven de hoeven mooi kort, gaan niet scheuren en de balans in de hoeven blijft goed. Hierdoor blijft de druk op de pezen en de gewrichten zo optimaal mogelijk. Waardoor je minder snel kans op beenblessures krijgt.

 

Reacties gesloten