Paddock Paradise

Plattegrond van onze Paddock Paradise, zoals ie in de maak is

We willen graag gezondere en blijere paarden en zijn ervan overtuigd dat dit concept hier flink aan bij draagt. Ook wanneer je niet elke dag tijd hebt om met je paard te werken, weet je dat in zijn natuurlijke behoefte wordt voorzien!

Natuur van het paard
Paarden zijn van nature vluchtdieren, lopen in een kudde en zijn gemiddeld 17 uur per dag bezig met eten zoeken. Ze leggen daarbij afstanden van zo’n 20 tot 30 km per dag af, over de meest uiteenlopende ondergronden. Hierdoor vindt er natuurlijke slijtage van de hoeven plaats. Dit resulteert in een goede doorbloeding van de hoef en een goed functionerend hoefmechanisme. Dit vele bewegen en het actieve hoefmechanisme zorgen weer voor een goede doorbloeding van de (onder)benen, waardoor structuren van het onderbeen sterker worden en de kans op (pees)blessures afnemen. De Nederlandse bodem is nat, zacht en bevat weinig stenen. De hoeven van paarden op de wei, zullen dan ook weinig slijten en zacht worden. Een goede hoefverzorging is daarom een must. Vaak wordt er dan gekozen voor een ijzer omdat ze anders te snel scheuren of te hard slijten (omdat ze zo zacht zijn) tijdens buitenritten.
In het wild leven paarden op de steppen, met grove grassen, kruiden en takken. Hun maagdarmkanaal is er op ingericht om met name ruwe celstof goed te benutten. Paarden hebben nauwelijks een natuurlijke rem om te stoppen met eten. Zolang er voer is zullen ze meestal blijven eten. Omdat de maag continu maagzuur produceert is het ook van belang dat de paarden zorgen dat de maag gevuld blijft, omdat anders snel maagzweren ontstaan. In het wild zal dit weinig probleem opleveren.
In Nederland krijgen de paarden echter vaak koeiengras en krachtvoer te eten. Deze voeders bevatten naar verhouding weinig ruwe celstof en vaak teveel aan energie en zorgen ervoor dat veel paarden verzuren en vervetten. Wanneer ze daarnaast ook nog veel op stal staan, ontstaan allerlei gezondheidsproblemen.

Paddock Paradise
Wij willen onze paarden liefst zo natuurlijk mogelijk houden in een natuurlijke omgeving met zoveel mogelijk beweging. Om dit op ons erf zo goed mogelijk te benaderen hebben wij ervoor gekozen om een zogenaamd Paddock Paradise aan te leggen. Jamie Jackson is de grondlegger van dit systeem. Het systeem houdt in dat paarden zich bewegen op (hoofd)paden rond weides. Deze paden zijn 3 tot 4 m breed en lopen hoofdzakelijk rondom het perceel. Er zijn ook een aantal binnendoor routes. Om de paarden te stimuleren om meer te gaan bewegen beschikt de paddock over zgn. activiteitsplekken:

  • ruim 500 m pad met zachte en harde ondergronden, voor beweging en  natuurlijke slijtage van de hoeven
  • ruwvoer op verschillende plekken op de paden
  • een grote poel, zowel om te drinken als de hoeven soepel te houden
  • natuurlijke beschutting en schuilstallen
  • een heuvel voor overzicht
  • een rol-/rustplaats
  • enkele weides voor begrazing (en eventueel te hooien)

Reacties gesloten